Piata VoIP nu este o piata nou aparuta la nivel mondial, ea avand deja 18 ani de functionare. Evolutia tehnologica rapida din ultimii ani insa, plaseaza VoIP-ul intr-o noua era si cresterea preconizata este alimentata in special de boom-ul tehnologiilor mobile.

voip mobil

Claudio Nespeca, vice-presedinte al companiei canadiene Epik Networks, a prezis ca in 2014 adoptarea solutiilor mobile VoIP va crea un nou trend, aceste solutii venind in sprijinul companiilor pentru reducerea costurilor si crearea unui sistem de comunicatii mai bine inchegat.

sistem comunicatii

La nivel mondial companiile din Statele Unite sunt deschizatoare de drum in ceea ce priveste adoptarea solutiilor VoIP, cu milioane de utilizatori la ora actuala.

Un raport al Forbes a aratat ca fenomenul VoIP nu da semne de incetinire, numarul utilizatorilor platitori doar in SUA trecand deja de 30 milioane. Asa arata cifrele publicate de IBISWorld, care mai sugereaza ca piata va genera un venit de 15.4 miliarde de dolari. Pana in 2017, se asteapta o crestere a contributiei sectorului VoIP in economie in medie cu 15.3% anual. Asta evidentiaza cat de repede creste ca un instrument zilnic pentru companii si cum poate genera castig. Forbes a mai aratat ca milioane de dolari au fost deja economisiti atat de firme mari cat si mici datorita utilizarii sistemului de comunicatii pe baza de IP. Exsita de asemenea multe optiuni in ce priveste serviciile, aplicatiile si taxele, astfel incat toata lumea ar trebui sa fie increzatoare ca pot obtine exact ceea ce doresc de la VoIP.

Romania este inca o piata la inceput de drum, cu o legislatie recenta si sumara in ceea ce priveste regularizarea pietei de VoIP si cu putine companii care ofera servicii dedicate mediului de business. Utilizatorii s-au rezumat la companii mari sau filiale ale unor companii straine in Romania, carora VoIP-ul le-a fost pus la dispozitie de catre firma mama si se limiteaza la asigurarea contactului intern cu aceasta.

Putine firme mici si mijlocii cunosc inca beneficiile solutiilor gazduite si faptul ca dezvoltarea solutiilor cloud si a voip-ului mobil vin tocmai in sprijinul lor, facandu-le accesibile servicii care pana de curand erau apanajul companiilor de talie mare.

VoIP mobil

Anul 2014 in Romania suna promitator, fiind anul in care toti operatorii mobili anunta acoperirea 4G la nivel national, in care Orange lanseaza solutiile de Free Hotspot in toata reteaua, toate acestea facilitand accesul la solutiile de VoIP mobil si cresterea considerabila a calitatii si stabilitatii transmisiilor audio in cazul apelurilor VoIP mobile.

Recommended Posts