certificate securitate - SSL

Daca acum 10 ani multi dintre noi abia faceau cunostinta cu cardurile bancare, acum platile online au ajuns sa ocupe un loc important in vietile noastre. Ne scutesc de drumuri inutile si timp pierdut pentru plata facturilor si taxelor si ne pot aduce la usa practic aproape orice produs sau serviciu.

Odata insa cu introducerea platilor online si-au facut aparitia si furturile de informatii si bani iar teama inca retine pe multi sa se foloseasca de aceste instrumente pentru a-si face viata mai usoara.

Exista insa metode prin care ne putem proteja si putem verifica singuri cat de sigur este site-ul de pe care vrem sa cumparam. Inainte de a efectua plata este obligatoriu sa verificam ca adresa site-ului sa inceapa cu https:// si nu cu http:// iar in fata sa aiba un lacatel sau o cheita. Daca dati click pe acest simbol puteti chiar afla detalii despre certificatul de securitate folosit de respectivul magazin online. Trebuie avut in vedere ca este posibil ca in timpul navigarii pe site adresa sa apara clasic, cu http://, iar acel https:// sa apara doar pe pagina in care trebuie introduse datele cardului bancar.

O masura suplimentara de siguranta este sa iti inscri cardul in 3D secure printr-o cerere adresata bancii emitente care iti va furniza un cod suplimentar pe care sa il folosesti in cazul platilor online.

Evident, pastrarea in siguranta a cardului si a informatiilor asociate (in special codurile) este absolut necesara; codul PIN sau codul 3Dsecure nu vor fi divulgate prin mesaje, emailuri sau telefonic nimanui.

Dar ce sunt si cum ne protejeaza aceste certificate de securitate (SSL)?

SSL (secure sockets layer) este un protocol de criptare (codare) a informatiei, astfel incat aceasta sa nu poata fi decriptata decat de serverul catre care este trimisa informatia in cauza. Aceste certificate sunt folosite in special de site-urile bancare si de comert online, insa ele pot fi folosite de orice website pentru a proteja informatiile; daca de exemplu ti se solicita sa te loghezi cu user si parola este de dorit sa fi protejat impotriva atacurilor informatice (hackeri) sau a virusilor informatici care pot sa intre in cont si sa aiba acces la informatii importante. Cu certificate SSL se pot proteja de asemenea si e-mail-urile, unde fiecare dintre noi are informatii confidentiale si potential vitale, iar prin e-mail pot fi raspanditi virusii si pot fi atacate si conturile celor cu care corespondam. Certificatul SSL protejeaza informatia aflata in miscare pentru a nu fi modificata sau copiata.

Aceste certificate sunt emise de catre o Autoritate de Certificare si sunt diferite in functie de gradul de identificare pe care il ofera. Ele se achizitioneaza pentru minim 1 an. Vezi tipurile de certificate oferite de Optihost.

Recommended Posts